Inspiráció és nosztalgia

Portrébank

Portrébank

4. ArcKép - Kadarkai Endre

Zugló Televízió, 2011-2014; Echo TV 2015-

2016. november 08. - BogatinB

arckep_1.jpg

Talán nem tapogatózunk rossz helyen, ha Kadarkai Endre portréműsorának, az ArcKépnek a genezisét valahol a Záróra 2011-es közszolgálati tévéről való eltűnése környékén keressük. Az akkoriban a Zugló Televízió szűk közönsége által látható adások bár önmagukban is magas minőséget képviseltek, minden bizonnyal ma sem tudnánk róluk túl sokat, ha a készítők nem élnek a Youtube és az online közösségi média által kínált lehetőségekkel.

Hogy a Záróra után keletkező űr betöltése és a a kulturális-tudományos-közéleti beszélgetésre szomjazó célcsoport kiszolgálása mennyire volt tudatos húzás, arról valószínűleg Kadarkai és társai tudnának nyilatkozni. Az mindenesetre bizonyos, hogy Veiszer Alinda korábbi adásainak követői a karácsonyi bevásárlásra emlékeztető módon kezdték el hétről hétre megrohamozni az ArcKép Youtube-csatornáját, ez pedig megalapozta a műsor lényegében máig töretlen népszerűségét. Az ArcKép archívumában mára több száz olyan portré található, amelyek a az idő múlásával egyre kevésbé felbecsülhető beszélgetést örökítenek meg. Köztük több olyan, mára az élők sorából eltávozott nagysággal is, mint például Hankiss Elemér (alább) vagy Czeizel Endre. 

Mindehhez nyilvánvalóan az is kellett, hogy az ArcKép házgazdája, Kadarkai Endre megtestesítse azt a szerkesztő-műsorvezetőt, aki következetesen a kulturális élet legfontosabb, legérdekesebb szereplőit hívja meg, és az - egyébként nem rövid, mintegy ötven perces - beszélgetések feszes tempóját, színvonalát garantálni képes. A fiatal hoppmester felkészültségét lényegében egyszer sem lehett megkérdőjelezni ez elmúlt hat évben. Ezzel nemcsak - nem ritkán zsémbes vagy zárkózott ember hírében álló - beszélgetőpartnerei rokonszenvét és bizalmát tudta viszonylag rövid idő alatt elnyerni, hanem interjúi döntő többségét is úgy volt képes tematizálni, hogy a közönség számára valóban érdekes információk hangozzanak el. A műsorvezető több alkalommal beszélt arról, hogy Friderikusz Sándort tekinti a műfaj legnagyobbjának, ami tagadhatatlanul érződik is kérdezői stílusán. Pályafutásában mérföldkőnek számított, amikor egy 2015-ben, Vitray Tamás tiszteletére rendezett sajtóházas pódiumbeszélgetést moderálhatott. A veterán tévés ugyanis a hírek szerint kifejezetten Kadarkai Endrét kérte fel a rendezvény dirigálására. 

arckep_2.jpg

Az éveken keresztül stabil nézettség- és kattintásszámot hozó műsort 2014 végén az Echo TV vette meg, aminek egy eredeti struktúráját megtartó, ugyanakkor külsőségeiben (grafika, főcím, zene) "közönségbarátabb" (neadjisten hatásvadászabb) produkció lett az eredménye. A változás magával hozta a műsor kiköltözését az interjúalany hétköznapi közegébe, amivel az ArcKép is csatlakozott a "szabadban" forgató potréműsorok egyre népesebb táborához. Bár a műsor klasszikus értékeinek továbbviteléhez nem igazán járult hozzá, ismertségben azonban biztosan jócskán hozott a konyhára az a 2015. decemberi adás, amelyben Kovács Ákos dalszerző-énekes fejtette ki nézeteit a nők társadalmi szerepéről. A közvélemény hetekig háborgott a műsorban elhangzottakon, aminek egyebek közt az lett az eredménye, hogy a Magyar Telekom felhagyott Ákos szponzorációjával. 

Igazságtalan lenne azonban pont az ominózus Ákos-interjút kiemelni a több száz nagyszerű és értékes beszélgetés közül. Az immár szokásos kedvcsináló adás ezúttal 2012 májusára datálható, amelyben Kadarkai a Karinthy-gyűrűs, ám elsősorban mégiscsak búcsúszentlászlói humoristát, Bödőcs Tibort faggatta.

A bejegyzés trackback címe:

https://portrebank.blog.hu/api/trackback/id/tr6011942651

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása