Inspiráció és nosztalgia

Portrébank

Portrébank

Mi van a Portrébankban?

Bemutatkozás

2016. október 04. - BogatinB

A színház mellett a hétköznapi beszélgetést szokták soha ki nem haló, örökké aktuális és közérdeklődésre számot tartó „műfajként” emlegetni. Utóbbiból általában hiányzik a szándékolt dramatizáció, mégis közbejátszhatnak olyan tényezők, amelyek folytán valahogy mégis képes meghaladni a kívülálló vagy laikus ingerküszöbét – mármint azt az esetet leszámítva, amikor egymás kölcsönös, cifra formákat öltő szidása van napirenden.  Az egyik ilyen az, amikor a beszélgetés témája közfigyelemre méltó – méghozzá jellemzően azért, mert sokakat érint, a beszélgetőtárshoz pedig ezen a téren valamilyen módon kiugró, a hétköznapitól eltérő, átlag feletti teljesítmény köthető. A másik – az előbbitől egyáltalán nem függetlenítve – maga a beszélgető személy, aki tevékenysége és megnyilvánulásai miatt önmagában érdekes lehet. Abban a pillanatban, amikor az ilyen személyek iránti kíváncsiságból fakadó érdeklődést felkarolja egy tömegmédium, valamint egy felkészült, elkötelezett újságíró vállalkozik arra, hogy mindezt interjú formájában strukturálja, megszületik a televíziós portréműsor.

A Portrébank vállaltan propagálója az ilyen jellegű televíziós tartalmaknak. Mindezzel egyrészt azt az elsősorban fiatal, a jövő értelmiségét alkotó generációt szándékozik megcélozni, amelynek kapcsolata igen rideg a klasszikus közszolgálati tartalmakkal. Ezt persze nem valamilyen elitista megfontolásból teszi, hanem mert az ilyen műsorokban szereplő vendégek történeteiből tényleg rengeteget lehet tanulni, életpályájuk pedig a legtöbb esetben kimeríthetetlen inspirációforrás. A blog szerzője egyúttal azt sem rejti véka alá, hogy nagy tisztelője a portrék elkészítéséért felelős újságíróknak, és műsoraik bemutatásával egyúttal őket is szeretné ezúton valamelyest példaként állítani a jövő újságírói elé. Ugyanakkor az érettebb ifjúság képviselőit is szeretné megszólítani: a jelenleg is futó műsorokhoz a tervek szerint kedvet csinál, a múlt ékköveihez pedig nosztalgiabombát ácsol.

Az itt megjelenő írásokból az olvasó ízelítőt kap az adott műsor életútjából, sajátosságaiból és egy vázlatos képet annak televíziótörténeti jelentőségéről. A Portrébank hetente egyszer jelentkezik új írással az inspiráció és a nosztalgia jegyében.

A bejegyzés trackback címe:

https://portrebank.blog.hu/api/trackback/id/tr2111765823

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása